досега

досега
нар. - до този момент, преди това
нар. - някога, по-рано, преди
нар. - още, все още, дотогава

Български синонимен речник. 2013.

Игры ⚽ Нужно сделать НИР?

Look at other dictionaries:

  • дозде —   досега; до този ден; дотук …   Църковнославянски речник

  • Krste Misirkov — Krste Petkov Misirkov Portrait of Krste P. Misirkov Born Krste Petkov Misirkov 18 November 1874(1874 11 18) Postol, Ottoman Empire (today Pella, Greece) Died …   Wikipedia

  • Nikola Karev — Никола Карев Born November 23, 1877 Kruševo, Ottoman Empire (now Republic of Macedonia) Died April 27, 1905(1905 …   Wikipedia

  • Вооружённые силы Болгарии — Българска Армия Болгарская армия Боевое знамя Болгарс …   Википедия

  • Вудсток — (анг. Woodstock) летувалиште во САД во кое во 1969 година е одржан досега најголемиот фестивал на рок и поп музика, во присуство на повеќе стотици илјади млади …   Macedonian dictionary

  • Рихтерова скала — (по американскиот сеизмолог Ф. Рихтер, 1900 1985) скала за јачината на емитуваната сеизмичка енергија од хипоцентарот покажува од 0 до 9 степени, што е максимална досега измерена јачина на потрес магнитудна скала …   Macedonian dictionary

  • алтамирско време — назив за постарото камено време во развојот на Земјината кора (наречено по пештерата Алтамира кај Сантандер во Шпанија, каде што биле откриени во втората половина на 19 век разни цртежи на животински ликови што претставуваат најстари досега… …   Macedonian dictionary

  • елемент — (лат. elementtim) 1. една од четирите основни материи што, според древното мислење, ја сочинуваат основата на светот (огнот, воздухот, водата и земјата) 2. хем. материја што не може по хемиски пат да се разложи на уште поедноставни материи досега …   Macedonian dictionary

  • планетоид — (грч. planetes тој што лута, eidos облик) астр. мала планета, астероид, небесно тело што орбитира околу Сонцето меѓу патеките на Марс и Јупитер досега се откриени над 1. 200 планетоиди, од кои некои имаат пречник од само 10 км имаат разни имиња,… …   Macedonian dictionary

  • ултрагама-зраци — зраци што доаѓаат од вселената (од досега непознати извори) …   Macedonian dictionary

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”